Vaalit voisi järjestää paremminkin.

Suomessa järjestetään viisiä vaaleja; kunta-, eduskunta-, euro-, presidentin- ja ilmeisesti piakkoin myös maakuntavaaleja, ja näistä vain presidentinvaalit toteutetaan tyydyttävällä tavalla. Eduskunta-, kunta- ja eurovaaleissa käytössä on D’Hondtin menetelmä, jossa jokainen ääni ehdokkaalle on ensin ääni puolueelle, vaaliliitolle tai valitsijayhdistykselle ja vasta sitten ehdokkaalle. Lisäksi eduskuntavaaleissa on käytössä haitalliset vaalipiirit.

Parempikin järjestelmä on olemassa.

Siirtoäänivaalitavassa äänestäjä asettaa haluamansa lopputulokset järjestykseen haluttavuuden perusteella, äänestäen siis kerralla useampaa vaihtoehtoa, jolloinääni ei mene "hukkaan" vaikkei suosikki tulisikaan valituksi. Tämä poistaa kerralla tarpeen "taktiseen" äänestämiseen, ja äänestystulos kuvastaa silloin paremmin kansan todellista tahtoa. 

 

Miten itse äänestys sitten toimisi? Pitkälti samoin kuin nykyäänkin. 

 

1. Näytä henkilötodistuksesi virkailijalle, jolloin saat äänestyslipukkeen.

2. Merkkaa kopissa vaihtoehdot haluamaasi järjestykseen, olivat ne sitten ehdokkaita, puolueita, vaalilistoja tai ideoita.

3. Kustakin vaalilipusta lasketaan yksi kokonainen ääni kyseisessä lipussa ensimmäiseksi merkitylle ehdokkaalle.

4. Äänikynnyksen ylittäneet ehdokkaat valitaan. Kultakin valitulta siirretään ylijäämä-osa kustakin hänen saamastaan äänestä kyseisellä vaalilipulla seuraavaksi merkitylle ehdokkaalle.

5. Jos paikkoja on edelleen täyttämättä kun kaikki ylijäämä-äänet on siirretty, karsitaan pois vähimmässä äänimäärässä oleva ehdokas ja kukin tälle laskettu ääni siirretään kyseisessä vaalilipussa seuraavaksi merkitylle ehdokkaalle.

 

Mitkä sitten ovat tämän, aavistuksen monimutkaisemman, vaalitavan edut? Kuten jo edellä mainitsin, siirtoäänivaalitapa poistaa tarpeen taktiselle äänestämiselle, koska aina kannattaa äänestää eniten haluamaansa ehdokasta tai vaihtoehtoa, riippumatta siitä kuinka todennäköistä sen läpimeno on, ts kuinka suosittua vaihtoehtoa kannattaa. Lisäksi siirtoäänivaalitapa antaa  mahdollisuuden äänestää huononkin puolueen hyvää ehdokasta, ilman että tulee samalla tukeneeksi huonoa puoluetta tai listaa. Tällöin eivät myöskään yksittäiset ääniharavat vedä perässään kylähulluja, vaan vain ääniä saaneet ehdokkaat tulevat valituksi. 

Etujensa takia siirtoäänivaalitapaan tuleekin sirtyä kaikissa niissä äänestyksissä ja vaaleissa, joissa vaihtoehtoja on enemmän kuin kaksi.  Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä eduskuntavaaleissa on käytössä äänestäjien etua ja vapautta haittaavat vaalipiirit.

Eduskuntavaaleissa, vaaleista tärkeimmissä, Suomi jaetaan 13 vaalipiiriin, 12 mantereelta, ja yksi Ahvenanmaalta, väkiluvusta riippumatta. Kustakin vaalipiiristä valitaan edustajia likipitäen asukaslukujen suhteessa, yksi edustaja per 27 500 asukasta, se, kuinka moni asukkaista on äänestyskelpoinen, ei merkitse mitään. 

Vaalipiirejä puolustellaan sillä, että koko maa pidetään edustettuna, mutta järjestelmä ei millään lailla takaa edes sitä, vaan ehdokas saa asettua ehdolle mihin tahansa vaalipiiriin, riippumatta kotiosoitteesta, mahdollistaen yleishaitallisen taktikoinnin. Aikana ennen painettua sanaa ja sähköistä tiedonkulkua vaalipiirit olivat ehkä puolustettavissa, mutteivät enää vuosikymmeniin, nykyään äänestäjä voi lukea kaikkien puolueiden puolue- ja yleisohjelmat kymmenen sekunnin haun jälkeen, kaikkialta maailmassa, ja samalla tutustua mahdollisen äänestettävän ajatusmaailmaan blogeista ja uutisista. Kun muita väitettyjä etuja ei liene, pohditaan hetki vaalipiirijaon haitallisuutta. 

Vaalipiirit lyhyesti estävät ihmistä äänestämästä itselleen sopivinta ehdokasta, tai jopa puoluetta, eduskunnan ulkopuolisten tai muuten pienempien puolueiden tapauksissa. Jos uusmaalainen haluaa äänestää oululaista, tai toisinpäin, miksi häntä tulisi tässä estää? Jos maantieteellinen sijainti todellakin on ihmisille olennainen syy äänestää tiettyä henkilöä, listaa tai puoluetta, he voivat äänestää lähiehdokastaan ilman vaalipiirejäkin. 

 

Tl:dr: Suomessa tulee siirtyä siirtoäänivaalitapaan kaikissa vaaleissa ja poistaa vaalipiirit.

 

VilleKivinen
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Kalliolainen vuorimies ja kemianteekkari joka täyttää kalenterinsa politiikalla ja polytekniikalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu