Ville Kivinen Ihmisellä on vapaus toteuttaa itseän kunhan ei kajoa muihin ihmisiin, omaisuuteen tai tuhoa luontoa.

Unelma uudesta Kalmarin Unionista

  • Edellisen Kalmarin Unionin lippu
    Edellisen Kalmarin Unionin lippu

Keskiajalla olivat pohjoismaat; Norja, Tanska, Ruotsi ja Suomi, osana Ruotsia, personaaliunionissa kun Tanskan ja Norjan kuningatar Margareeta I päätyi myös Ruotsin kruununpääksi monimutkaisten sukulaissuhteiden ja sisäpolitiikan kautta. Unioni kesti vuoteen 1523 kunnes Tukholman verilöylyn jälkeen Kustaa Vaasasta tuli Ruotsin kuningas ja Tanskan valtaneuvos, parlamentin esimuoto, otti Norjan haltuunsa.  Uudelleen pohjoismainen yhteistyö käynnistyi toden teolla uudestaan sotiemme jälkeen kun vuonna 1952 perustettiin Pohjoismaiden neuvosto, johon Suomi liittyi vasta -55 Stalinin vihdoin kuoltua, ja neuvosto ensitöikseen loikin yhteiset työmarkkinat ja passivapauden pohjoismaiden välille. 50 -luku oli muutoinkin skandinavistisen/nordistisen aatteen kultakautta, jopa yhteismarkkinoita suunniteltiin, joskin Nordek jäi haaveeksi Suomen johdon kumartaessa itään.

Tässä kuitenkin kaikki Kalmarin Unionin historiasta tässä yhteydessä.

Uusi Kalmarin Unioni, koostuen Ruotsista, Tanskasta, Suomesta, Norjasta ja Islannista, olisi kaikilla mittareilla suurvalta. Väkiluku olisi 26,5 miljoonaa, eli 48. suurin maailman itsenäisistä valtioista. Bkt olisi 1 443 miljardia yhdysvaltain dollaria, maailman 11. suurin talous, Kanadan ja Etelä-Korean välissä. Todellinen ässä olisi kuitenkin bkt per capita, joka olisi 54 450$/capita, maailman kymmenenneksi rikkain valtio siis, Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välissä. Vertailun vuoksi Suomen bkt/capita on 43 053$. 

Juuri nyt, maailmapoliittisen tilanteen kiristyessä uudelleen kylmän sodan jälkeen, kun Euroopan Unioni saattaa olla murenemassa sisäisiin ristiriitoihin ja erimielisyyksiin ilmansuuntien välillä, Venäjän harjoittaa valloitussotia, UKn mahdollisesti eroaa EUsta ja Yhdysvaltojen intressit kääntyvät pois Euroopasta kohti kotimaataan ja uusia sotatantereita, on aika harkita Kalmarin Unionin uudelleenmuodostamista. Yhdessä olemme vahvempia, yksin jäämme ajopuiksi maailmanpolitiikan koskessa. Enkä ole ajatuksineni yksin, omilla tahoillaan ovat ideaa ehdottaneet muun muassa Risto E.J. Penttilä, Jan-Erik Enestam, Sixten Korkman ja Gunnar Wetterberg

Kun yhä suurempi osa Eurooppaa ja maailmaa kääntää selkänsä valistuksen ajan ja tasavaltalaisuuden arvoille, rationaalisuudelle ja moraalille, vapaudelle ja tasa-arvolle, voisi Kalmarin Unioni valaista majakan lailla esimerkkinä tietään etsiville uusille valtioille ja kehittyville maille, sillä onhan kehuttava, että miltei millä tahansa vertailutavalla, ovat pohjoismaat kärkikymmenikössä. 

Kuinka Kalmarin Unioni sitten muodostettaisiin, kaikkien näiden vuosisatojen jälkeen? 

Tärkeinä peruspilareina tulisi olla liittovaltio, jossa osavaltioina eivät olisi nykyiset valtiot, vaan maakunnat, niin että liittovaltiotasolla luotaisiin perustuslaki, tehtäisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä huolehdittaisiin kansainvälisistä sopimuksista. Osavaltiot taasen päättäisivät itsenäisesti tarkemmasta lainsäädännöstä, terveydenhuollosta ja tavoistaan verottaa ja kuluttaa. Euron korvaaminen uudella Kalmarin kruunulla olisi mahdollisuus, jos euro osoittaa merkkejä hajoamisesta, joskin se voisi olla, ainakin aluksi, altis kurssiheilunnalle ja devalvaatioille. Valtionpäämiehen titteli kuuluisi itseisarvoisesti Tanskan nykyiselle kuningattarelle, joka ikään kuin kohtalon käden kautta on Margareeta II. Tukholma olisi selkeä valinta pääkaupungiksi, sen ollessa pohjoismaiden keskellä, helposti puolustettavissa ja suurin kaupunki. 

Älkäämme vajotko yksittäin maailman meriin, vaan jatkakaamme yhdessä.Aiheesta muualla:


http://yle.fi/uutiset/ruotsissa_ehdotetaan_pohjoismaista_liittovaltiota/1113584

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-esittaa-liittoa-pohjoismaille...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kalmar_Union

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005054260.html

https://www.quora.com/What-would-happen-if-Denmark-Norway-Sweden-and-Finland-were-to-unite-under-a-single-country-What-role-would-they-play-in-Europe-the-world-and-the-EU

http://gamla.hbl.fi/nyheter/2015-08-01/764911/nordisk-union-popular-men-...

http://suomiforum.fi/content/ruotsi-vie-suomea-businessmaaottelussa/

https://www.fiia.fi/ajankohtaista/pohjoismaista-etumatkaa

http://www.norden.org/fi/analys-norden/erikoisnumerot/marraskuu-2010-poh...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Raikas ehdotus. Unioni voisi olla EU:n jäsen, jolloin sen painoarvo olisi paljon suurempi kuin nykyisten jäsenten yhteensä.

Pakkoruotsista ei pidä luopua kun se olisi tietenkin Unionin työskentelykieli.

Mutta mutta, mitä mahtaisi Kreml siihen sanoa? Vähintäänkin Itämeren vakaus häiriintyisi ja olisivatko jäsenvaltiot enää itsenäisiä? Tulisiko Tukholmasta direktiivejä, joilla suomalaiset alistetaan Unionin määräysvaltaan.

Tässä joitakin vasta-argumentteja, joita takuuvarmasti esitettäisiin. Ehkä nämä ongelmakohdat olisi ratkaistavissa, koska Pohjoismaat ovat hyvin samankaltaisia.

Hieno ajatus!

PS: EU:ssa on jo jäsenenä liittovaltio ainakin Bundesrepublik Deutschland. Onko muita?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Miksi ihmeessa ruotsin pitäisi olla uuden Kalmarin unionin työskentelykieli? Kyllä Norjan bokmål olisi loogisin vaihtoehto. Tai sitten mentäisiin samalla tavalla kuin Pohjoismaiden neuvostossa jo melkein 65 vuotta menty.

Liittovaltioita tai vastaavia EU:ssa on Saksan lisäksi mm. Itävalta, Belgia ja Espanja. Myös Brexit-Britanniaa voi pitää jollain tasolla liittovaltiona eli Walesin, Skotlannin, Englannin ja Pohjois-Irlannin muodostamana.

Millä tavalla Itämeren vakaus häiriintyisi? Uusi valtio olisi tietysti NATOn jäsen (onhan kolme viidestä pohjoismaasta nytkin NATOn jäseniä) ja siten Itämeren rannoilta poistuisivat Suomen ja Ruotsin kaltaiset aidallaistujatoimijat, jotka todellisuudessa vaikuttavat negatiivisesti tasapainoon.

Jäsenvaltioiden ei tarvitsisi olla itsenäisiä kun maakunnilla olisi riittävästi omaa lainsäädäntövaltaa. Liittovaltio hoitaisi vain ulko- ja puolustuspolitiikan sekä esim. ALV-lainsäädännön sekä määrittelisi tiettyjä minimistandardeja eri sektoreilla. Islanti olisi yksi provinssi,kuten Fär-saaret, Ahvenanmaa ja Grönlanti. Tanska muodostuisi viidestä provinssista, joista yhdessä saksa toisena virallisena kielenä. Manner-Suomi kuudesta [Savo-Karjala, Peräpohjola (jossa Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) ,Pohjanmaa (Etelä- ja Keski-Pohjanmaa), Häme, Sata-Suomi (Satakunta ja Varsinais-Suomi) sekä Uusimaa],joista yhdessä saamen kielillä erityisstatus ja kolmessa ruotsin kieli olisi virallinen. Norja viidestä (kahdessa saame) ja Ruotsi kahdeksasta (yhdessä saame ja suomi). Lingua franca olisi norjan bokmål, mutta kaikkialla voisi saada palvelua marginaalikielillä (fääri, islanti, suomi ja saamen eri kielet) erityistilanteissa oikeusturvan takaamiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hauska ehdotus, mutta valitettavasti ehkä ei löydy riittävästi kannatusta. Olisin mukana ja ruotsikin sujuu. Meillä on todella paljon yhteistä pohjoismaiden ja Islannin kesken. Olemmehan vuosisatoja olleet osa Ruotsia, ehkä suhteen voisi rakentaa tasapainoisemmaksi kuin aiempi suhde oli. Onhan maailma muuttunut ja ihmiset sen mukana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakkosuomea pitäisi sitten opettaa kaikissa pohjoismaissa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Swahili virallisena kielenä olisi tasapuolinen.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Tämä on loistava ehdotus. Itsekin olen maalaillut viime vuosina Kalmarin Unionin uudelleenluomista. Vielä pitäisi löytää yhteinen tuki Pohjoismaiden kesken tällaisen liiton luomiseksi. Tämä hyödyttäisi merkittävästi maitamme, jossa pidetään tarkempaa talouskuria ja yhteiskunnat perustuvat järjestykseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Pohjoismaista yhteistyötä tulisi tiivistää. En ole aivan varma liittovaltiosta, mutta syvempää yhteistyötä voisi olla. Pohjoismaat ovat kuitenkin paljon yhtenäisempi ja taloudeltaan toimivampi alue kuin koko EU. Ja siitä olisi kaikille jäsenille hyötyä. Ja tähän täytyisi ottaa myös Viro mukaan. Ongelma on vain ihmisten kannatuksen saaminen hankeelle.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Valitettavasti Kalmarin Unioni loppui. Kävin joskus siellä tankkaamassa. (Kalmarin kylässä Saarijärvellä oli öljy-yhtiö Unionin jakeluasema):)

Näyttelijä Tarmo Manni oli kotoisin Kalmarin kylästä.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tiivis liittouma olisi järkevä, mutta tässä haettu oletettavasti tiiviin yhtenäisen kulttuuripiirin luominen olisi Suomen omaleimaisuudelle ja kielelle vaaraksi.

Emme ole ruotsalaisia, norjalaisia saati tanskalaisia kielestä sen näkee. Pidetään se.

Siiri Lehto

Joo-o hyvä vaihtoehto EU:lle. En veisi sitäkään liittovaltiotasolle vaan kauppaliittoumana se toimisi. Kaverit on kivoja eikä kaikkien kanssa tarvitse mennä naimisiin.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Pelottava ajatus joutua olemaan liittovaltiossa skandinaavien kanssa, jotka siis kirjoittajan mielestä olisivat joku kaikkien positiivisten arvojen "majakka". En näe meillä paljoakaan edellytyksiä puolustaa mitään omia etujamme, kun olisimme sitten jo lähtökohtaisesti jotain pahoja nationalisteja.

Mutta se taitaisi käydäkin suurimmalle osalle "ruotsi sujuu"-porukasta...

Toki liittovaltiossa pitäisi olla sitten pakkosuomi kaikilla, onhan meitä viidennes koko väestöstä ja "me olemme ihan yhtä pohjoismaalaisia kuin ruotsalaisetkin!"

Vai emmekö muka olekaan?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Käsitemörkö "liittovaltio" on todella hyvä konsepti, joka ratkaisee monta asiaa. Mukaan pitää ottaa myös Viro ja Latvia. Kaarle-herttua johti valtakuntaa ehkä enemmän Tallinnasta kuin Tukholmasta ja Riika taisi olla valtakunnan suurin tai toiseksi suurin kaupunki. Reformaatiot ja reduktiot olivat jo hyvässä vauhdissa, kunnes Pietari onnistui valloittamaan provinssit. Patkulin ja muiden balttisaksalaisten sekä Konstantin Pätsin myöhemmät demokratiavastaisuudet voitaisiin antaa anteeksi; olihan koko Ruotsin valtiopäivät muinoin Weissensteinissa (Paide).

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Toimituksen poiminnat