Unelma uudesta Kalmarin Unionista

Keskiajalla olivat pohjoismaat; Norja, Tanska, Ruotsi ja Suomi, osana Ruotsia, personaaliunionissa kun Tanskan ja Norjan kuningatar Margareeta I päätyi myös Ruotsin kruununpääksi monimutkaisten sukulaissuhteiden ja sisäpolitiikan kautta. Unioni kesti vuoteen 1523 kunnes Tukholman verilöylyn jälkeen Kustaa Vaasasta tuli Ruotsin kuningas ja Tanskan valtaneuvos, parlamentin esimuoto, otti Norjan haltuunsa.  Uudelleen pohjoismainen yhteistyö käynnistyi toden teolla uudestaan sotiemme jälkeen kun vuonna 1952 perustettiin Pohjoismaiden neuvosto, johon Suomi liittyi vasta -55 Stalinin vihdoin kuoltua, ja neuvosto ensitöikseen loikin yhteiset työmarkkinat ja passivapauden pohjoismaiden välille. 50 -luku oli muutoinkin skandinavistisen/nordistisen aatteen kultakautta, jopa yhteismarkkinoita suunniteltiin, joskin Nordek jäi haaveeksi Suomen johdon kumartaessa itään.

Tässä kuitenkin kaikki Kalmarin Unionin historiasta tässä yhteydessä.

Uusi Kalmarin Unioni, koostuen Ruotsista, Tanskasta, Suomesta, Norjasta ja Islannista, olisi kaikilla mittareilla suurvalta. Väkiluku olisi 26,5 miljoonaa, eli 48. suurin maailman itsenäisistä valtioista. Bkt olisi 1 443 miljardia yhdysvaltain dollaria, maailman 11. suurin talous, Kanadan ja Etelä-Korean välissä. Todellinen ässä olisi kuitenkin bkt per capita, joka olisi 54 450$/capita, maailman kymmenenneksi rikkain valtio siis, Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välissä. Vertailun vuoksi Suomen bkt/capita on 43 053$. 

Juuri nyt, maailmapoliittisen tilanteen kiristyessä uudelleen kylmän sodan jälkeen, kun Euroopan Unioni saattaa olla murenemassa sisäisiin ristiriitoihin ja erimielisyyksiin ilmansuuntien välillä, Venäjän harjoittaa valloitussotia, UKn mahdollisesti eroaa EUsta ja Yhdysvaltojen intressit kääntyvät pois Euroopasta kohti kotimaataan ja uusia sotatantereita, on aika harkita Kalmarin Unionin uudelleenmuodostamista. Yhdessä olemme vahvempia, yksin jäämme ajopuiksi maailmanpolitiikan koskessa. Enkä ole ajatuksineni yksin, omilla tahoillaan ovat ideaa ehdottaneet muun muassa Risto E.J. Penttilä, Jan-Erik Enestam, Sixten Korkman ja Gunnar Wetterberg

Kun yhä suurempi osa Eurooppaa ja maailmaa kääntää selkänsä valistuksen ajan ja tasavaltalaisuuden arvoille, rationaalisuudelle ja moraalille, vapaudelle ja tasa-arvolle, voisi Kalmarin Unioni valaista majakan lailla esimerkkinä tietään etsiville uusille valtioille ja kehittyville maille, sillä onhan kehuttava, että miltei millä tahansa vertailutavalla, ovat pohjoismaat kärkikymmenikössä. 

Kuinka Kalmarin Unioni sitten muodostettaisiin, kaikkien näiden vuosisatojen jälkeen? 

Tärkeinä peruspilareina tulisi olla liittovaltio, jossa osavaltioina eivät olisi nykyiset valtiot, vaan maakunnat, niin että liittovaltiotasolla luotaisiin perustuslaki, tehtäisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä huolehdittaisiin kansainvälisistä sopimuksista. Osavaltiot taasen päättäisivät itsenäisesti tarkemmasta lainsäädännöstä, terveydenhuollosta ja tavoistaan verottaa ja kuluttaa. Euron korvaaminen uudella Kalmarin kruunulla olisi mahdollisuus, jos euro osoittaa merkkejä hajoamisesta, joskin se voisi olla, ainakin aluksi, altis kurssiheilunnalle ja devalvaatioille. Valtionpäämiehen titteli kuuluisi itseisarvoisesti Tanskan nykyiselle kuningattarelle, joka ikään kuin kohtalon käden kautta on Margareeta II. Tukholma olisi selkeä valinta pääkaupungiksi, sen ollessa pohjoismaiden keskellä, helposti puolustettavissa ja suurin kaupunki. 

Älkäämme vajotko yksittäin maailman meriin, vaan jatkakaamme yhdessä.

Aiheesta muualla:

http://yle.fi/uutiset/ruotsissa_ehdotetaan_pohjoismaista_liittovaltiota/1113584

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-esittaa-liittoa-pohjoismaille…

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kalmar_Union

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005054260.html

https://www.quora.com/What-would-happen-if-Denmark-Norway-Sweden-and-Finland-were-to-unite-under-a-single-country-What-role-would-they-play-in-Europe-the-world-and-the-EU

http://gamla.hbl.fi/nyheter/2015-08-01/764911/nordisk-union-popular-men-…

http://suomiforum.fi/content/ruotsi-vie-suomea-businessmaaottelussa/

https://www.fiia.fi/ajankohtaista/pohjoismaista-etumatkaa

http://www.norden.org/fi/analys-norden/erikoisnumerot/marraskuu-2010-poh…

VilleKivinen
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Kalliolainen vuorimies ja kemianteekkari joka täyttää kalenterinsa politiikalla ja polytekniikalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu