Älä tuhlaa aikaasi fanaatikkojen kanssa väittelyyn.

Maailma, etenkin virtuaalimaailma, on täynnä yhteen tai kahteen puheenaiheeseen fakkiutuneita fanaatikkoja, maahanmuutto"kriitikoita", rokottamattumuushörhöjä, litteän maan idiootteja, älä tuhlaa aikaasi väitelläksesi heidän kanssaan, ajallasi on parempaakin käyttöä. 

Kuinka sitten tunnistaa turhat fanaatikot niistä keskustelijoista joilla nyt vain on erilainen maailmankuva tai ideologia kuin sinulla? Tähän kysymykseen apuna on helpohko fanaatikkomääritelmä:

Jos henkilö tekee todellisuusväittämän*, rokotuksista, jumalista, luomisesta tms, niin;

1. Kysy mikä olisi sellainen todiste, jonka jälkeen hän vaihtaisi käsitystään?

2. Jos henkilö ei osaa nimetä mitään todistetta, on henkilö fanaatikko, eikä mistään väittelystä ole mitään hyötyä. Kellekään osapuolelle, kts ns pulushakki. 

3. Jos henkilö osaa nimetä sellaisen todisteen, ja sellainen todiste hänelle esitetään, eikä hän siltikään muuta käsitystään, on henkilö fanaatikko, eikä mistään väittelystä ole kellekään mitään hyötyä. 

Erityisesti tekniikka toimii salaliittohörhöihin, kysy heiltä mikä olisi sellainen todiste joka saisi heidät uskomaan rokotteiden hyötyihin, maapalloon, kuulaskeutumisiin tms. Vastauksen puuttuessa voit lopettaa keskustelun ja keittää kahvit. 

Luonnolisestikin osa väitteistä on vaikeasti kumottavissa, kuten oma uskoni siihen että jossain päin universumia on elämää, vaikkei välttämättä älyllistä. Kumoaminen vaatisi niin paljon tietoa universumin luonteesta, että kumoaminen on epäkäytännöllistä, muttei mahdotonta. 

*Rajoitutaan tässä yhteydessä nimenomaan todellisuusväittämiin, väittämiin todellisuuden luonteesta ja olemassaolevista asioista, se miten henkilö suhtautuu ym tietoo, on mielipide, ja erillään tästä. Kaikilla on, ja pitää olla, vapaus omiin mielipiteisiinsä, mutta faktat ovat kaikilla samat.

VilleKivinen
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Kalliolainen vuorimies ja kemianteekkari joka täyttää kalenterinsa politiikalla ja polytekniikalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu