Ville Kivinen Ihmisellä on vapaus toteuttaa itseän kunhan ei kajoa muihin ihmisiin, omaisuuteen tai tuhoa luontoa.

Suomalainen verokiila on totaalisen kestämätön.

Verokiila on verojen ja veroluontoisten (lakisääteisten)maksujen osuus työvoimakustannuksista. Se muodostuu marginaaliveroista, kulutusveroista ja työnantajan sosiaalivakuutusmaksuista. Karkeasti verokiila kuvaa sitä, kuinka suuri osa tuotetusta lisäarvosta menee verottajan taskuihin. 

Ajatusleikkinä ja yksinkertaistettuna esimerkkinä: 

Duunarin työnantaja saa myytyä duunarin työtä 2590€/kk edestä. Tästä summasta menee arvonlisäveroa n.510€. Koska pomo on reilu, eikä firmalla ole kiinnostusta tehdä voittoa, koko summa maksetaan duunarille ansaittuna palkkana. Tästä jäljelle jääneestä 2080€:sta menee sivukuluihin vielä n.400€, ja bruttopalkaksi jää 1600€/kk ja nettopalkaksi Stadissa 1320€

Ja ostaakseen 100 €:n arvoisen tuotteen, duunarin täytyy maksaa siitä 124 €, sillä tuotteen hintaan kauppiaan täytyy lisätä 24 % arvonlisäveroa. Jotta hän saa tienattua kyseisen tuotteen, tulee duunarin kuitenkin tienata 196€:n edestä todellista palkkaa. 

Kuvitteellinen puolitodellinen duunarimme kuluttaa koko palkkansa joka kuukausi kuukaudessa, ja silloin aina ostaessaan jotain ostoksesta menee arvonlisävero. Kuukaudessa maksettuja alveja kertyy siis n.320€. Lopputuloksena Duunarin tuottamasta lisäarvosta, 2590€, hän saa nauttia vain aikalailla tasan 1000€ edestä itse valitsemiaan asioita. 

Esimerkissämme kokonaisverokiilaksi muodostui n. 61%. 

Pienenä lohdutuksena duunari sentään pääsee maailman rikkaimpaan kymmenykseen.

Tuottavuuden ja palkan noustessa näiden rinnalle tulee myös ns. kolminkertainen progressio, kun veroprosentti nousee, saadut tulonsiirrot vähenevät ja tuloperustaiset sosiaalimaksut, kuten päivähoitomaksut, kasvavat.

Ja kurjemmaksi laskelma menee, kun vaihtoehtona on toimeentulotuki ja asumistuki.
Jos saa kuussa 1251€ nollan euron työllä, ei ole lainkaan ihme, ettei kiinnosta työ joka nostaa elintasoa alle eurolla tunnissa.

Kannustinloukku pahimmasta päästä.

Kaikki laskelmat on tehty ns. Boston -askin kanteen, eikä kirjoittaja ole verotuksen, taloustieteiden, lain tai byrokratian asinatuntija, joten kaikkiin laskelmiin on syytä suhtautua varauksella ja tarkastaa ne itse. Summat riippuvat suuresti toimialoista, tarvittavista vakuutuksista, arvonlisäverokannoista ja kuun asennosta suhteessa Otavaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

No eipä tuo mitään. Tervetuloa meidän joukkoon, joilla ansiotulon vero on ollut 45-50% vuosikymmenet. Siihen sitten päälle muu verokiila.

Suomen suuri ongelma on ihmisten varattomuus. Tavoitevarallisuus on sellainen, jossa ihminen voi elää hautaan asti säästöillään ilman latiakaan eläkettä tai sossun tukia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tietyllä pienituloisten ryhmällä ne vasta kivat marginaaliverot on. Esim. jos saa 13999€ vuodessa ja palkka nousee eurolla, niin tuosta hommasta jää nettona -200€ käteen. Marginaalivero nousee tuolloin jonnekin 21000% paikkeille.

"Blogi: Vuonna 2017 korkein marginaaliveroaste on 21 000 %"
https://e-markets.nordea.com/#!/article/30299/blogi-vuonna-2017-korkein-marginaaliveroaste-on-21-000

Toimituksen poiminnat